MENETSZÉL2016

"Indul a küszöbről az Út:ha nem vigyázok, elszelel. Felkötöm én is a sarút, gyerünk utána, menni kell... " (Tolkien)

2017. nov 23.

Gödöllő, negyedszer

írta: DDQ
Gödöllő, negyedszer

imgp3848.jpg

Kopott trafóház, előtte ZIL és egy IFA, s ráadásnak még egy Barkas is belóg a képbe! Időutazás indul!

A Gödöllőn negyedszer megrendezett vasútmodell kiállítás egyedi hangulatával remekül illik az ilyen rendezvények sorába. A helyszín, a kastély lovardája maga is csodálatos, s a kiállítók is kitesznek magukért. Bár a kiállítótér nem olyan hatalmas, mint a parkban, ez semmit nem von le az értékéből. Sikerült idén is eljutni ide, s nem csalódtam most sem.

imgp3851.jpg

M40-es vonatával az őszi tájban.

Igaz, egy kicsit zsúfolt volt, tekintettel a sok látogatóra, de egy kis türelemmel mindent meg lehetett nézni. Volt olyan asztal, ami szerepelt a másik kiállításon is, de ami jó, azt meg lehet nézni többször is. Igazán profi munkák ...

Tovább Szólj hozzá

Terepasztal Vonat Vasút Vasútmodell Vasútmodell kiállítás

2017. nov 17.

Egy vár, két vár, Solymár

írta: DDQ
Egy vár, két vár, Solymár

psx_20171117_113332.jpg

Évekkel ezelőtt amikor Kisnánán jártunk a várban, kaptam feleségemtől egy térképet. Olyan régi, széthajtogathatós fajtát, amin várak vannak. Szám szerint 49 vár van megjelölve, és felrajzolva stilizált képpel. A felsoroltak közül,  volt pár, amit nem ismertem, s van pár olyan is, amiről tudok, de nincs rajta a térképen. Több mint a felénél már jártunk, s biztosan sorra vesszük a maradékot is. Azt még nem sikerült kiderítenem, hogy mi alapján kerültek fel a térképre a várak. Nincs semmilyen információ róluk a térképen.

psx_20171117_113157.jpg

A hármas kereszt mellől látni rálátni a falura

psx_20171117_113009.jpg

A várbelső, a toronyban a munkások rendezkedtek be

Utazásaink során, egyre másra akadnak utunkba ismert, és ismeretlen várak. Így jártunk ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Solymár Várgesztes Essegvár Gesztesi vár

2017. nov 10.

Helló, reptér!

írta: DDQ
Helló, reptér!

imgp3969.jpg

Nem olyan rég, munkám során a repülőtér közelében ügyködtem. Ahogy a srácokkal tettük a dolgunkat, rendre elhúzott felettünk egy helikopter, vagy egy kisgép. Jó fotókat lőhettem volna, de a munka mellett nem akadt alkalom. Elhatároztam, ha elcsípek egy napfényes szabadnapot, kilátogatok a repülőtérre. Pár nap múlva kínálkozott a lehetőség, az idő is jó volt, így tiszteletemet tettem Budaörsön. Kedvelem a repülőtér hangulatát, múltját s azt, ahogy a nagy, nyílt térség magával ragadja az embert.  

psx_20171105_182627.jpg
Korábbi látogatásaim tapasztalatai szerint sosem volt gond, ha fotózni akartam, reméltem most sem lesz akadálya. A kocsit kint letettem, és elindultam keresni valakit, akinél jelentkezhetek. Csak úgy nem akartam bóklászni a ...

Tovább Szólj hozzá

Budaörs Cessna Li-2 Repülőtér Repülő Wilga MIG-21 Acélszárnyak

2017. okt 27.

Szörnyek a parkban

írta: DDQ
Szörnyek a parkban

A vasúttörténeti park rejtett kincsei

psx_20171008_190208.jpg

Legutóbb a Termofest okán jártam a parkban, s miután ott körbe néztem, még maradtam egy kicsit. Szeretem a park hangulatát, élvezettel nézelődök a kiállított gépek között. A fő kiállító helyek mellett nagyon kedvelem a park félreeső részeit is. Mindig besétálok jobb oldalt a kerítésig, onnan ugyanis belátni egy picit a műhely környékére,ahol rendre akad valami érdekesség. Újra és újra megcsodálom a Hargita motorvonatot is, s sajnálom, hogy nem utazhatok vele.

psx_20171006_191844.jpg

Innen már csak pár lépés, s máris mindenféle szörny között találja magát az érdeklődő. Ez az igazán kalandos, érdekes része a parknak! Ide ritkábban vetődik látogató, s zavartalanul nézelődhetek. S van is mit nézni, meghökkentő külsejű gépek vannak itt ...

Tovább Szólj hozzá

Vonat Vasút Váltó Vasúttörténeti park Hókotró

2017. okt 17.

A Csonka - torony

írta: DDQ
A Csonka - torony

imgp3225.jpg

Mesés idővel ajándékoz meg minket az ősz. Ki is használjuk a lehetőséget, s útra kelünk, amikor csak lehet. Kirándulunk, mert kirándulni jó! Az ország csodaszép, s rendre találunk még felfedezni valót! A közelmúlt egyik hétvégi napján Soltszentimrére esett a választás, vagyis inkább a közelében lévő Csonka - toronyra. Szépen kigurultunk a városból az 51-es úton, s a Solti benzinkúton tankoltunk. Innen az 52-es úton haladtunk tovább, egészen Soltszentimréig. A Kiskunság érdekes világa apránként tárult fel előttünk. Bár korábban mindketten eltöltöttünk több - kevesebb időt az itteni tanyavilágban, mégis újdonságként hatott a táj! Élvezettel nézelődtünk, majd rájöttünk, nem arra megyünk amerre kell! A település ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Soltszentimre Csonka torony

2017. okt 09.

Termofeszt 2017

írta: DDQ
Termofeszt 2017

psx_20171006_194737.jpg

Szeretem a vasútmodellezést, a vonatok világának miniatürizált változatát. Még gyermekkoromban, édesapámtól kaptam az első, kezdetleges készletet: nem volt nagy, csak egy mozdony és három kocsi egy ovális pályán. Mégis rabul ejtett, bár sokáig csak a szőnyegen összeállítva játszottam vele. Évek múltán aztán egy asztallapon nyert végső elhelyezést a sínpálya, és tereptárgyakkal, vasúti kocsikkal is bővült a készlet.

Már több, mint 35 éve tart az építés, hol az anyagi helyzetem, hol pedig a szabadidő mennyisége az, amely határt szab az ötleteimnek. Egy terepasztal szépségét többek között az adja meg, hogy mindig van rajta valami bővíteni való, mindig lehet újabb apróságokat változtatni: egyszóval sosincs készen!

A ...

Tovább Szólj hozzá

Vonat Vasút Vasútmodell Nohab Váltó Termofeszt 2017

2017. okt 05.

Gőzfelhős indulatok

írta: DDQ
Gőzfelhős indulatok

psx_20171005_140219.jpg

A MÁV Nosztalgia gőzöse, amilyen régi, olyan szép

Különleges eseménynek lehettünk tanúi a Ráckevei Hév vonalán: gőzvontatású nosztalgia járat közlekedett a hétvégén. Igazi csemege a vasútbarátoknak, s nem akartam kihagyni. Szombaton útnak is indultunk, a menetrendet nézve elsőnek Ráckevén kaptuk el a szerelvényt. A nosztalgia kocsik a gőzös nélkül ácsorogtak, érdeklődőktől körülvéve. Maga a mozdony kissé távolabb éppen vizet vételezett. "Vele" már találkoztam korábban, amikor Szolnokra indult a nosztalgia járat. Akkor visszafelé megbetegedett kicsit, mostanra viszont megint formában volt, mindenki nagy örömére.

Ráckevén nem minden nap látni ilyet, volt is érdeklődő szép számmal. Fotógyűjteményünk gyarapítása ...

Tovább Szólj hozzá

Vonat Ráckeve HÉV MÁV Nosztalgia 204-es gőzös