MENETSZÉL2016

"Indul a küszöbről az Út:ha nem vigyázok, elszelel. Felkötöm én is a sarút, gyerünk utána, menni kell... " (Tolkien)

2017. okt 17.

A Csonka - torony

írta: DDQ
A Csonka - torony

imgp3225.jpg

Mesés idővel ajándékoz meg minket az ősz. Ki is használjuk a lehetőséget, s útra kelünk, amikor csak lehet. Kirándulunk, mert kirándulni jó! Az ország csodaszép, s rendre találunk még felfedezni valót! A közelmúlt egyik hétvégi napján Soltszentimrére esett a választás, vagyis inkább a közelében lévő Csonka - toronyra. Szépen kigurultunk a városból az 51-es úton, s a Solti benzinkúton tankoltunk. Innen az 52-es úton haladtunk tovább, egészen Soltszentimréig. A Kiskunság érdekes világa apránként tárult fel előttünk. Bár korábban mindketten eltöltöttünk több - kevesebb időt az itteni tanyavilágban, mégis újdonságként hatott a táj! Élvezettel nézelődtünk, majd rájöttünk, nem arra megyünk amerre kell! A település ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Soltszentimre Csonka torony

2017. okt 09.

Termofeszt 2017

írta: DDQ
Termofeszt 2017

psx_20171006_194737.jpg

Szeretem a vasútmodellezést, a vonatok világának miniatürizált változatát. Még gyermekkoromban, édesapámtól kaptam az első, kezdetleges készletet: nem volt nagy, csak egy mozdony és három kocsi egy ovális pályán. Mégis rabul ejtett, bár sokáig csak a szőnyegen összeállítva játszottam vele. Évek múltán aztán egy asztallapon nyert végső elhelyezést a sínpálya, és tereptárgyakkal, vasúti kocsikkal is bővült a készlet.

Már több, mint 35 éve tart az építés, hol az anyagi helyzetem, hol pedig a szabadidő mennyisége az, amely határt szab az ötleteimnek. Egy terepasztal szépségét többek között az adja meg, hogy mindig van rajta valami bővíteni való, mindig lehet újabb apróságokat változtatni: egyszóval sosincs készen!

A ...

Tovább Szólj hozzá

Vonat Vasút Vasútmodell Nohab Váltó Termofeszt 2017

2017. okt 05.

Gőzfelhős indulatok

írta: DDQ
Gőzfelhős indulatok

psx_20171005_140219.jpg

A MÁV Nosztalgia gőzöse, amilyen régi, olyan szép

Különleges eseménynek lehettünk tanúi a Ráckevei Hév vonalán: gőzvontatású nosztalgia járat közlekedett a hétvégén. Igazi csemege a vasútbarátoknak, s nem akartam kihagyni. Szombaton útnak is indultunk, a menetrendet nézve elsőnek Ráckevén kaptuk el a szerelvényt. A nosztalgia kocsik a gőzös nélkül ácsorogtak, érdeklődőktől körülvéve. Maga a mozdony kissé távolabb éppen vizet vételezett. "Vele" már találkoztam korábban, amikor Szolnokra indult a nosztalgia járat. Akkor visszafelé megbetegedett kicsit, mostanra viszont megint formában volt, mindenki nagy örömére.

Ráckevén nem minden nap látni ilyet, volt is érdeklődő szép számmal. Fotógyűjteményünk gyarapítása ...

Tovább Szólj hozzá

Vonat Ráckeve HÉV MÁV Nosztalgia 204-es gőzös

2017. sze 29.

Szezon után a Balatonnál

írta: DDQ
Szezon után a Balatonnál

psx_20170927_202757.jpg

Vége a szezonnak, lassan elnéptelenedik a Balaton. A turisták hazatérnek, csendesednek az utak, bezárnak a strandok, büfék. Az üzletek is zárva maradnak, az ősz színei és a csend uralják a tájat.

A látnivalók viszont itt maradnak egész évben! Szeretjük a Balatont ilyenkor is, mert mindig csodaszép. Nyáron a fürdőzés a legkellemesebb,  de ugyanúgy élvezzük a más évszakok által nyújtott örömöket is. Legyen fagyos tél, vagy szeles ősz, ha lehet, elzarándokolunk a nagy tóhoz. Idén talán picit kevesebbet voltunk arrafelé, de most hétvégén tettünk egy "Balaton-kört": végig autóztunk az északi parton, megállva pár helyen, majd a délin tértünk haza. Az idő meseszép volt, őszi napsütés, és bodros felhők.

psx_20170929_183014.jpg

Elsőnek ...

Tovább Szólj hozzá

Balaton Utazás Révfülöp Ecséri templomrom

2017. sze 19.

Ipolymenti kalandozások

írta: DDQ
Ipolymenti kalandozások

psx_20170918_174331.jpg

Látkép a határnál, a csendes Ipoly

Van az országnak egy szeglete, mely rejtőzködik, s szemérmesen takargatja látnivalóit. A határvidék csendjében megbúvó táj ez, ahol egy kedves folyó kanyarog, és élteti környezetét. Az Ipoly, a maga bársonyos csendes folyásával, jellegzetes színével indokolatlanul háttérbe szorult más folyóvizeinkkel szemben. A táj, amin átkanyarog, majd kicsattan az élettől. Az itt élők kihasználják a folyó adta életerőt, s gazdálkodnak szorgosan. Dús legelők és szántók, bármerre is haladunk. Érdemes erre jönni, s kirándulni egy nagyot! A gazdag élővilág, a csendes falvak és csodás táj felejthetetlen élményekkel ajándékoz meg mindenkit.

psx_20170730_113416.jpg

Arra felé tartunk, Vámosmikola a cél 


Még a tomboló ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Ipoly

2017. sze 11.

Repülőnap Börgöndön

írta: DDQ
Repülőnap Börgöndön

psx_20170911_125014.jpg

Li-2, a hajtóműindítás füstpamacsai

A repülés szerelmeseit - amióta a Kecskeméti Repülőnapok elmaradtak - több, kisebb rendezvénnyel igyekeznek kárpótolni: Szolnok, Szatymaz, Szeged, s még jó néhány helyszín, ahol repüléssel, repülőkkel kapcsolatos eseményeket rendeznek szerte az országban. Tavaly a Szegedi Repnapon voltunk, s nagyon jó emlékekkel távoztunk onnan,

( http://menetszel2016.blog.hu/2016/09/19/ot_ancsa_egy_teve_egy_delfin_es_egy_kerge_helikopte r)

idén pedig Börgöndi repülőnapot céloztuk meg.

S hogy megbántuk-e, vagy sem? Nem! Igaz, volt pár apró kellemetlenség, de még ez sem zavarta meg az élményt. Börgönd repülőtere nagy múltú, de mára kicsit elfeledett, elhanyagolt terület, mely érdekes díszletül szolgált ...

Tovább Szólj hozzá

Li-2 Repülőtér AN-2 Börgönd Repülőnap Acélszárnyak Repülőnap Börgönd Rubik R 18 Kánya

2017. sze 03.

A vasút ünnepe Szolnokon

írta: DDQ
A vasút ünnepe Szolnokon

1-fokep.jpg

 170 éves a magyar vasút, s erre a jeles eseményre csatlakozott rá a MÁV Nosztalgia Kft. A hétvégén két gőzvontatású különvonatot is indított Szolnokra. A Nyugati pályaudvar újra füstbe öltözött, s visszatért a régi idők hangulata. A két, régi kocsikból álló szerelvény, elejükön a két fújtató géppel, meseszép díszletet varázsolt az időutazáshoz. A fenti kép akár száz éves is lehetne, a második szerelvényről készült.

Az első szerelvényt  a "Koporsó " becenevű, igencsak különleges kinézetű mozdony, a 242,001 húzta.

11.jpg

8.jpg

Még a Nyugatiban, indulás előtt

A szerelvény kocsijai pazar belső berendezéssel várták a nosztalgiázni vágyókat! S, hogy én hogyan kerültem ide? Nos, Feleségem ajándéka volt ez az út ...

Tovább Szólj hozzá

Szolnok Vasút Máv Nosztalgia 242 001 Koporsó Szolnok MÁV Járműjavítő