2016. feb 22.

Mini kirándulásaink, I. rész : Lórév

írta: DDQ
Mini kirándulásaink, I. rész : Lórév

Építészeti gyöngyszem az ártérben

psx_20160221_201409.jpg

Ahogy kilépünk a bokrok között kanyargó útról, szinte elénk lép.

Van amikor úgy jön ki a lépés, hogy mehetnéke van az embernek, de nincs kedve messzire menni. Nem vágyik emberek közé sem, de mégis valami szépet látna, jó levegőn lenne, sétálna, fotózgatna. Mindezt gyorsan és költséghatékonyan tenné. Ilyenkor jönnek jól az ilyen csodaszép helyek, amelyek csak egy karnyújtásra vannak a pesti embertől. Az egyik ilyen hely, amit nemrég felkerestünk, a Lórév mellett található emlékhely.

psx_20160221_201313.jpg

Őrt álló fák hosszú sora.

Lórév a Csepel sziget déli részén helyezkedik el, már a vaskorban lakott település volt. Szerepet játszott a Római Birodalomban is, legalábbis akkori emléket is találtak a közelben. A kezdetektől kedvelt lakóhely, a jó átkelési lehetőségek miatt.  Első írásbeli említése IV. Béla királyunk idejére tehető, 1259-re. Azóta folyamatosan felbukkan a krónikákban. A török időkben elnéptelenedett, majd szerb menekültek telepedtek le itt.  A történelem alkalmanként érintette a települést az idők során. Az egyik történelmi esemény, amelyre a Zichy kápolna emlékeztet, a 48-as szabadságharchoz kapcsolódik. A szabadságharc eseményei során, a mai kápolna helyén, 1848.09.30-án végezték ki gróf Zichy Ödönt. Emlékére emelték a kápolnát 1859-ben.

psx_20160221_201501.jpg

Fotóra kívánkozó épület.

Gyerekkoromban sokszor jártunk erre, Adonyba itt keltünk át a komppal.A kocsi ablakából sokszor láttam a kápolnát, de egyszer sem mentünk be megnézni. Egy régi gyerekkori emlék, és vágy öltöt testet a mostani kirándulásban. Kocsival könnyen el lehet jutni ide, bár az út nem autópálya minőségű, de használható. Ráckevétől ki van táblázva, csak követni kell az utat. Lórévra beérve, rögtön jobbra át kell menni a gáton,  célszerű a kompnál letenni a kocsit. Bár jó időben akár kocsival is le lehet menni egészen a kápolnáig, ne sajnáljunk egy kis sétára időt szakítani. Távol a várostól, az ártéri erdő levegője tágítja a tüdőt, a csend nyugtatja a lelket. Buja növényzet, fás és bokros részek és kaszálók váltakoznak. Maga a kápolna egy kis magaslaton található, körülötte gondozott hatalmas rét, fákkal, bokrokkal övezve. Nagyon kellemes hely, a szabadban való időtöltésre. Tehetünk sétát a Duna parton, nézhetjük a folyót. Vagy a fák között andaloghatunk, esetleg egy pokrócon heverve nézhetjük a felettünk szálló felhőket. Egy pár órás itt tartózkodás is felüdülést nyújt. Kocsival nincs messze, s ha otthonról hoz elemózsiát az ember, igazán takarékos.

psx_20160221_201609.jpg

A természet szépsége megunhatatlan.

psx_20160221_201240.jpg

 

psx_20160221_201956.jpg

Szólj hozzá

Utazás Lórév