2016. már 21.

Várnézegető

írta: DDQ
Várnézegető

A Mezőföld gyöngyszeme, Simontornya

psx_20160319_201107.jpgVárbolond vagyok, ha lehetőségem nyílik rá, felkeresek egyet. Szerencsére van belőle bőven itthon, jobb - rosszabb állapotban. Az biztos, hogy a függőséget az Egri Csillagok okozták. Rongyosra olvastam a regényt, többször megnéztem a filmet is. Egerben azóta többször megfordultam, igaz nem csak a vár miatt. Mostani kirándulásunk célpontja egy olyan vár volt, ami valamiért kívül maradt az érdeklődési körből. A Simontornyai vár egy olyan építészeti emlék, egy olyan turisztikai célpont, amely nagyon keveset van említve. Gondolkodtam rajta, hogy csak nekem nem volt ismerős, s az én ismereteim hiányosak? Csak hozzám nem jutott el a híre? Vagy tényleg nincs eléggé propagálva? Simontornya nekem sokáig csak egy vasútállomás volt, útban Pécs felé.

psx_20160319_201018.jpg

 Amikor oda értünk, azt hiszem megkaptam a választ. Ugyanis senki nem volt a várnál! Sehol egy turista, kiránduló, érdeklődő. Ez a vár, és a vidék is kiaknázatlan lehetőségnek tűnik nekem. Úgy tapasztalom, hogy mint annyi mindennel ebben az országban, ezen értékeinkkel sem úgy bánunk, ahogy kellene. S nem arról van szó, hogy a vár elhanyagolt lenne! Hiszen rendezett a környezete. Bár, ha nem egy gondozatlan réten kellene átvágni a Sió parthoz, hanem egy kis sétány lenne ott, kiépített parttal, padokkal, sokat dobna a területen.

Nem is az időjárás okozhatja a vendégek elmaradását, hiszen kiránduló idő volt. Vagy csak mi mentünk épp akkor, amikor senki más nem járt arra?

Magának a városnak és a várnak a történte szervesen kapcsolódik a történelmi eseményeink fonalához, ősidők óta lakott vidék. Hol fontosabb, hol háttérbe szoruló. Akit érdekel, bátran olvasson utána, megéri!  

psx_20160319_201557.jpg

Bevallom, ide technikai segítséggel mentünk. Ugyanis arra, hogy itt egy vár van valahol, már csak a városon belül találtunk utalást. Annál nagyobb volt a meglepetés, amikor az egyik utcán befordulva elénk tárult a látvány! A vár ma látható részének alapterülete nem túl nagy, talán két percbe sem telik körbejárni. De az impozáns torony, s a hozzá támaszkodó falak, romok együttese játékos kalandozásra hívja a szemet!

Remélem sikerül belopni a köztudatba, s kedvelt célként felhelyezni a térképre újra! Érdemes időt szánni rá! Fontos lenne messzebb is vinni pár táblát, becsempészni pár kiadványba. Ha már netán idáig eljött valaki, egy kicsit tovább is mehet! Ozora is ilyen hely, s nem csak a hírhedt fesztiváljáról híres! De arról majd legközelebb…   psx_20160319_201315.jpg

Szólj hozzá

Utazás Simontornya