2016. ápr 18.

Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény

írta: DDQ
Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény

Nyílt nap, 2016.04.17.

20160417_094525.jpg

A könyvesbolt, a regisztráció helyszíne

Végre elérkezett ez a nap is, látogatást tehettünk a méltán híres Maróti gyűjteményben. Régóta vonzódom a veterán világhoz, amikor lehet túrom a börzéket, talpalok a kiállításokon, rendezvényeken. Ezen indíttatásból került a T5-ös is a garázsba. Az újság böngészése során többször találkoztam a fenti gyűjteménnyel. Mivel igazi csemegének ígérkezett, nem haboztam, és időpontot egyeztettem.

psx_20160418_100635.jpg

Feleségemmel együtt érkeztünk / nem tudta mire vállalkozott, de hősiesen kitartott !/, s családias fogadtatásban volt részünk. Maga a házigazda köszöntött, s közvetlen, kedves légkör alakult ki az első perctől kezdve. A könyvesboltban kávé, tea, ásványvíz és egy egyszerű regisztráció várt ránk. A várakozás ideje alatt, motoros és autós kiadványok sorát szemlélhettük. Megéri böngészni a könyvek között! A  nézelődés során megakadt a szemem egy BELAZ feliraton. Ciril betűs könyv, a Belaz tehergépkocsikról! Ez is egy letűnt kor emléke, nem hittem volna, hogy éppen itt bukkanok rá. Amikor összegyűlt az érdeklődők csapata, a házigazda belevágott.

psx_20160418_100051.jpg

 S kezdődött az utazás a múltban! Az előadást áthatotta a veteránozás iránt érzett szenvedély, a hatalmas tudás, és tapasztalat, elhivatottság és alázat. Itt minden tárgynak története van. Minden motor személyes kapcsolatban van a tulajdonossal, s minden rozsdafolt, karcolás új történetet csal elő. Annyi, számomra új tény és adat hangzott el, hogy elkezdtem bánni, hogy nem készültem jegyzetelésre. S nem csak a motorkerékpár gyártás múltjába tekinthettünk bele! Hanem a veteránozás jelenébe is. Egy kis gyorstalpaló, figyelemfelhívó előadásrészlet, mire figyeljen az ember, ha belevág. Mik a buktatók, s hol találhat segítséget. A nyílt nap három részből állt. Volt az emeleten egy előadás a fent említettekről. Aztán az udvari mini kiállítás következett! Amint kiléptünk a rendezett udvarra, egyből a napsütésben szikrázó gépek látványa kábított mindenkit.

psx_20160418_100536.jpg

A Méray, az érdeklődés középpontjában. Később a hangját is hallatta...

A sor legelején egy Méray motor! Ha csak ezt az egyet látom, már megérte volna ide jönni! Az udvari bemutatót követően jött az emeleti kiállítás, s a rengeteg történet...Biztos vagyok benne, ha lett volna rá lehetőség, Maróti úr még órák hosszat beszélt volna. Mert a kikívánkozó történetek és érdekességeknek csak töredéke hangzott el...

psx_20160418_100431.jpg

Egy maradandó élménnyel gazdagabban, más nézőpontba helyezett érdeklődéssel jöttünk el onnan. Innentől más szemmel nézem Ottót, a Pannónia T5-öst a garázs előtt...  

psx_20160418_100343.jpg

Csodálatos ragyogás és szemet gyönyörködtető formák, a legkisebb csavar is ipartörténeti remekmű 

psx_20160418_100156.jpg

A teheti, keresse fel ezt a gyűjteményt, nem fog csalódni!

Szólj hozzá

Veterán Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény