2016. júl 07.

Találkozás egy ismeretlennel

írta: DDQ
Találkozás egy ismeretlennel

A Massey - Ferguson 25 kistraktor, Mindszent mellett

2016-07-05_18_27_30_medium.jpg

A vasút és a közút közötti gazosban bújt meg a kis gép. Az eladó tábla nem sokkal előtte, egy fának támasztva. Meglátszik rajta a dolgos múlt és a ridegtartás. 

Nem vagyok nagy traktor rajongó, de gyerekkori emlékeim miatt, mindig felkelti az érdeklődésem a Dutrák, Rábák s más régi erőgépek látványa. Anyai nagyapám, az Adonyi Tsz traktorosaként sűrűn megjelent a háznál egy traktorral. Leginkább, egy piros, éktelenül zajos, bukókeretes gépre emlékszem, amivel néha vitt is egy kicsit. A hamisítatlan olajos gépszag mellett, széna, búza, és földszaga is volt, amit szinte most is érzek.

Kirándulásink során rendre látok hol kiállítva, hol az enyészetnek hagyva régi gépeket. Ha érdekes, vagy ismeretlen, lehetőség szerint le is fotózom. Legutóbbi kirándulásunk során, Mindszent határában egy tanya előtt, eladó táblával láttam a fenti gépet. Megálltam egy kicsit, ugyanis nem tűnt ismerősnek. Nem is volt az, még sohasem hallottam erről a névről! Pedig a gyártó ma is létezik, s a szakértőknek ismerősen cseng a neve.

A Massey – Ferguson 25 az út szélén pihent, első látásra megfogott. Ha hinni lehet a forrásoknak, ez a típus 63-65 között volt gyártásban. 1,8 literes dízelmotor hajtja, mint a típustáblán is szerepel, 25 Le a teljesítménye. Eredeti ára 2545 dollár volt, akkori árfolyamon 30,000 Ft körül adhatták itthon, ha lehetett kapni. Jelenleg 500 ezer és 1,5 millió közötti áron lehet megvenni, állapottól függően.

psx_20160704_152557_medium.jpg

A gumiabroncsok felemásak, az irányjelzők és a helyzetjelzők is utólagosak lehetnek.Az, hogy még működik, valószínűleg nem a gondos bánásmódnak köszönhető, hanem a masszív technikának. 

Szólj hozzá

Veterán Massey - Ferguson 25