2019. jan 05.

Ami 2018-ból kimaradt

írta: DDQ
Ami 2018-ból kimaradt

27.jpg

Zsámbék, melyet nem kell bemutatni senkinek, hiszen mindenki ismeri. Nagy kedvencünk, sokszor meglátogattuk, s még meg is fogjuk párszor, de innen eddig kimaradt.

Visszatekintve az elmúlt évre, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert nagyon sok tájára eljutottunk az országnak. Sorra fedeztük fel a szebbnél szebb vidékeket, s azon Igyekeztünk, hogy a lehető legtöbbet  ezekből megmutassuk itt  a blogon, de nagyon sok minden még így is kimaradt, hiszen hazánk minden egyes csodáját hosszú évekbe kerül felkeresni, és minden egyes kirándulást sincs idő dokumentálni. A mostani válogatásban felvillantok párat, melyek  kimaradtak eddig a leírásokból. Nem lesz teljes a felsorolás, hisz majd egy évadnyi anyag maradt a merevlemezek fogságában. Azért majd szemezgetek belőlük, mert érdemes! 

1.jpg

A fenti képen látható területre Bugaci kirándulásunk során jutottunk el. Bugacot elhagyva Kiskunfélegyháza irányába,a jelzésnél lehajtva a főútról, egy homokos dűlőn keresztül jutottunk el a fákkal övezett tisztásra. A 12-13. században egy hatalmas - középkori léptékkel már-már városnyi -  virágzó település volt ezen a helyen. A település története feltehetően a 12. század közepén vette kezdetét a monostor alapításával, míg pusztulása a tatárjáráskor következett be. Pétermonostora romjai  egy hatalmas bazilika maradványai, mely körül ismét ásatások vannak. Itt bepillanthattunk a régészek munkájába, amint aprólékosan feltárják ősi múltunk maradványait. (Nagyon kísérteties volt a látogatásunk, ugyanis rajtunk kívül senki nem volt ott. Mintha egy varázsütésre mindenki eltűnt volna, s csak a szerszámok és a feltárógödrök maradtak.)

2.jpg

A következő képeken már Tarcal egyik nevezetessége látható, a 2015-ben emelt Krisztus szobor, valamint  mögötte, az egykori kőfejtő területén kialakult tó.   

22.jpg

21.jpg

A sorban egy kedvelt budapesti hely, a Margit-sziget következik, ahol sétánk során megörökítettük a méltán híres víztornyot, és a szálloda csendes teraszát.

25.jpg

24.jpg

23.jpg

Sikerült időt szakítanunk a Liszt Ferenc Repülőtér fotós helyeinek bejárásra. Körbejártuk a területet, s fotóztunk a Cargo dombról, valamint a Spotter domb padjain is nézelődtünk. Igazán jó szórakozás ilyen közelről nézni a fel- és leszálló gépeket.

19.jpg

18.jpg

Felkerestük a Pilismarót határában lévő hajótemetőt, mely igen lehangoló és különleges. Érdemes megnézni, de a hajókra felmenni, a környéken fürdeni tilos! A parton is csak nagy figyelemmel sétáljunk, mindenhol kötelek, vasdarabok, törmelék hever.

20.jpg

Tavaly volt 50 éves a BKV. Számos rendezvényén én is ott voltam és készült róla blogbejegyzés is, de a nagy villamos parádé kimaradt. Hiába volt rossz idő, élvezettel néztük a felvonulást!

28.jpg

29.jpg

Akadt olyan is, hogy egy hirtelen elhatározásból elugrottunk Miskolcra, sőt azon is túl. Ekkor bukkantunk rá Edelényben a kastélyra:

A L’Huillier–Coburg-kastély méreteit tekintve Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke. Építtetője bizonyosan báró L'Huillier Ferenc János, ám építésének ideje (illetve az építész személye) kapcsán még kutatások folynak. Valószínűsíthető, hogy 1715 és 1730 között épült.

17.jpg

S ha már kastély, akkor következzen Tiszadob. Egy forró nyári napon látogattuk meg, s hűsöltünk a káprázatos éttermében. 

Alpár Ignác tervei alapján Andrássy Gyula volt miniszterelnök építtette 1880 és 1885 között, francia gótikus stílusban. A kastélynak 365 ablaka (év napjai), 52 szobája (hetek száma), 12 tornya (hónapok száma) és 4 bejárata (évszakok száma) van. Gróf Andrássy Sándor, országgyűlési képviselő volt az utolsó tulajdonosa a kastélynak és a hatalmas birtoknak.

10.jpg

A kastély a bejárat felől

11.jpg

A főlépcső, csodálatos építmény

12.jpg

Az ebédlő díszítése páratlan

Szegeden a Repülőnapon jártunk, s onnan hazafelé bukkantunk rá egy kertben erre a malomra:

13.jpg

14.jpg

Tataháza Lajkó Márton-féle szélmamáról ezt lehet tudni :

Szabadon álló, csonka kúp alakú, kúptetős, téglaburkolatos épület. Födémei, belső szerkezete, berendezése hiányos. Raktárnak használják. Épült a 19. század második felében. Népi műemlék. 

Nem messze, az úton továbbhaladva van egy másik malom is. Vagyis csak a romjai látszanak a hajdan fenséges építménynek, olyan szinten romos, hogy nem is fényképeztem le...

Alább már egy rejtőzködő múzeum képei következnek. Csolnok Dorogtól 4 kilométerre található, nem túl sokszor emlegetett, de annál érdekesebb település. A hajdan volt bányászatára emlékezik a közösségi házban, valamint a kertjében lévő kiállítás. Érdemes megnézni kedves templomát, a régi iskolát és a környéket is. 

16.jpg

15.jpg

Egy verőfényes őszi napon fedeztük fel magunknak az Úti Magdolna kápolnát. A Gyermekvasút szomszédságában, az építkezés végénél indul a gyalogút, amely elvisz a kápolnához. Néhol meredek, figyelmet követelő az út, de nem túl megerőltető és hangulatos a séta odáig.  A kápolnát az 1880-as években építette Berger János teológus, akinek a közelben volt villája. 

4.jpg

5.jpg

Természetesen számtalan vasút közeli kalandunk is volt. Felkerestük Börgönd állomását a nagy "dízel - les" alkalmából, az alábbi kép ott készült.

7.jpg

Jó néhányszor meglátogattam Székesfehérvár állomását, a nagy forgalomban rendre akadt valami érdekes. S nem mellékesen a restiben nagyon finomak a szendvicsek.

8.jpg

Kimaradtak 2018. blogbejegyzéseiből a balatoni vonatozások, a Nohabos túra is. Nem került be az a nap sem, amikor egy nap két Nohab is lencsevégre került. 

31.jpg

A Kárpát vasút szépen rendbehozott gépe Tökölön várta, hogy lefotózzam. Majd ugyanaznap délután, Aszódon a M61 020-as került az utunkba. Gödöllőn csak percekkel kerültük el a másik Kárpátos gépet, de túl szép is lett volna: egy nap három Nohab. (A Nohab találkozókról rendre lemaradtunk, idén meg nem volt nagy összejövetel.)

32.jpg 

A végére hagytam az alábbi szörnyeteg képét:

9.jpg

Cegléden a négyes úton lévő körfogalomnál volt kiállítva, egy AN-2 és talán egy Kraz alváz párosítása. A telephelyen található még számos érdekesség, köztük pár régi villamos. 

 

Remélem, 2019-ben is sok helyre el fogunk jutni, és az ezen kirándulásból születő blogbejegyzéseket is örömmel fogadják majd a Kedves Olvasók!

Szólj hozzá

Utazás Margit-sziget Edelény Börgönd Kastély Csolnok Tarcal M61 020 Tiszadob NOHAB Úti Magdolna kápolna Lajkó Márton-féle malom Tataháza HA-VER Hajótemető