MENETSZÉL2016

"Indul a küszöbről az Út:ha nem vigyázok, elszelel. Felkötöm én is a sarút, gyerünk utána, menni kell... " (Tolkien)

2019. okt 16.

Vonatvadászat extákkal

írta: DDQ
Vonatvadászat extákkal

psx_20190929_193025.jpg

Érkezik a különvonat 

Szeptember vége igencsak bővelkedett különvonatos menetekkel, alig lehetett eldönteni, hova is menjen az érdeklődő. Már jó előre figyelemmel kísértem minden csatornát, ahol bármilyen infó előkerült a menetekkel kapcsolatban. De a lehető legtöbb információ beszerzése, kicsit meg is nehezítette a helyzetet, ugyanis mindenütt nem lehetünk ott.

imgp4984.jpg

A várakozás közben egy Dezső is átkocogott


A kiszemelt célpontok egyike a Lajosmizsei vonal évfordulójára indított különvonat volt. Igazi különlegesség, hogy egy Nohabot indítanak arra. De mivel ez elég közel van a városhoz, nagy lélekszámú településeken halad át, valószínűsítettem, hogy nagyon sokan lesznek kint. A gőzös járatot rövid gondolkodás ...

Tovább Szólj hozzá

különvonat Utazás Vonat Vasút Mátraverebély Nohab Pásztó Nemzeti Kegyhely M61006 Nohab Vonatvadászat remetelakások M61001 Kárpát vasút

2019. okt 07.

Kalandozás a Velencei-tó körül

írta: DDQ
Kalandozás a Velencei-tó körül

psx_20190820_082322.jpg

Kápolnásnyék, Halász-kastély

Utazásainknak hol célpontja, hol közbenső állomása volt ez a csodás tó. Körbejártuk minden oldalról, benéztünk a kikötőkbe, fürödtünk strandjain. Kipróbáltuk néhány éttermét, rendszeresen látogattuk a Bagolyvár mögötti rétesest. Voltunk itt jeges télen, szélben, esőben. Ismerős volt már Pákozd, a Madárvárta, a kilátó. Az Agárdi termál, Gárdonyi emlékpark,a nádasok, s Miska huszár sem maradt ki a sorból. Szinte olyan érzés volt, hogy ismerjük már a vidéket, akár a tenyerünket. Mígnem, az egyik újságos standnál a kezembe nem került egy magazin. A fő téma a tó és környékének látnivalói voltak. Olyan hatással volt rám, s annyi újdonságot tartalmazott, hogy a következő hétvégén ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Nadap Velencei-tó Dinnyés Hoffherr Szintezési Ősjegy

2019. sze 23.

Sírkamrából a kilátóba

írta: DDQ
Sírkamrából a kilátóba

psx_20190916_194836.jpg

Úgy tűnt, hogy ez a szombat lesz az egyike az utolsó, szép, nyár végi kirándulós időszaknak. A hét viszonylag hosszú volt, s már vártuk, hogy jöjjön a hétvége, és az aktív pihenés.

Konkrét, pontos tervvel nem készültünk, mivel az igénybe vehető járművek köre az aszfaltra termett Barbira szűkült. De sebaj, így is megoldható sok minden. A reggelit követően nekiindultunk, s Százhalombatta felé vettük az irányt, mert a netről érkező információkból az derült ki,  hogy a 6-os Nohab itt bujkál. Kezdésnek nem rossz egy kis vonatvadászat a napsütéses úton autózva, de Százhalombattán  kiderült,  hogy az állomás átépítés alatt van, s Nohab nem volt sehol.

psx_20190915_072646.jpg

Tettünk egy kört a városban, megnéztük a strandot is, ahol még ...

Tovább Szólj hozzá

utazás Százhalombatta Nohab M61019 Ercsi M61 019 M61006 Nohab Bence hegyi kilátó Velencei-tó panoráma

2019. sze 08.

Haditechnikai Park - Kecel

írta: DDQ
Haditechnikai Park  - Kecel

psx_20190824_112103.jpg

Kedvelt múzeumom a Hadtörténeti múzeum, s időnként felkeresem. Gyerekkoromból úgy emlékeztem, hogy volt az udvarán repülőgép és még pár eszköz kiállítva. Majd később ezek eltűntek, más lett az udvar. Néhány évvel ezelőtt  tudomásomra jutott, hogy Kecelen létesítettek egy kiállítást, s az eszközök egy része oda került. Sok más haditechnikai eszközzel kiegészítve végül egy nagy park jött létre. Évekig tervezgettem, hogy meglátogatom, de valahogy sosem mentünk arra. Nem olyan régen úgy alakult, hogy célba vettük Kecelt. Bár a nyári hőség nem kedvezett a kültéri sétának, azért nem adtuk fel, megnéztük a gyűjteményt.

20190823_135343.jpg

A haditechnikai parkot könnyen megtaláltuk, s a hatalmas parkolóban rajtunk kívül csak egy másik ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Kecel Haditechnikai Park

2019. aug 30.

Ami egy fél napba belefért

írta: DDQ
Ami egy fél napba belefért

Debrecen II. rész

Másnap a reggelit követően feleségem folytatta hivatalos programját, én pedig elindultam a már kinézett célpontok felé. Először csak találomra kalandoztam a takaros utcákon, majd célirányosan haladtam tovább. Felkerestem a vidámparkot, igaz még zárva volt, de kívülről megnéztem a kisvonatot, majd elhaladtam a temető mellett és végül az egyetemhez érkeztem.

psx_20190826_194334.jpg

A vidámparki vasút mozdonya

psx_20190826_194202.jpg

A temető előtti tér

Az egyetemnél kiszálltam a kocsiból, s gyalog is körbejártam. Mindenképp megéri a fáradtságot, mind a templom, mind az egyetem épülete. A hatalmas és csodás épület, valamint az előtte lévő pazar szökőkút királyi pompát áraszt. Élvezettel gyönyörködtem az épületben, s hallgattam a vízsugarak üdítő ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Debrecen Vasút Aranybika Debreceni Nagytemplom Debreceni repülőtér Debrecen Egyetem

2019. aug 21.

Debreceni kalandozás

írta: DDQ
Debreceni kalandozás

I. rész

psx_20190820_122938.jpg

Bár nem terveztük ebben az évben, hogy ismét felkeressük Debrecent, mégis úgy alakult, hogy feleségemnek hivatalos programja akadt, én pedig útitársként elkísértem. Igazán meleg volt, így örömmel élveztük a kocsi hűvösét. Az Aranybika szálló mögött álltunk meg elsőnek, majd átmentünk közös szállásunkra, onnan vissza villamossal a híres szállodához. S innen indult a kalandozás szerte a városban, a már előre kinézett kinézett látnivalókhoz. Debrecen nem volt teljesen ismeretlen számunkra, többször is jártunk már erre, igaz jó pár évvel korábban. 

Immár egyedül - igyekezvén kerülni a napos helyeket, s árnyékban haladva -  először a Református Kollégium Múzeumához mentem. De hiába, a hőség elől nem lehetett ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Debrecen Vonat Reskontó étterem Debreceni Református Kollégium Műzeuma

2019. aug 15.

Zelemér különlegességei

írta: DDQ
Zelemér különlegességei

  psx_20190813_190053.jpg

Zelemér megállóhely nem csak egy hajdanvolt falucskának állít emléket nevével. Sokkal több minden csoportosul itt, ezen a parányi területen. 

Kezdjük azzal, hogy ez állomás igazán különleges. No nem csak azért, mert a névadó falu már nem létezik, hanem azért is, mert található az állomás mellett egy kunhalom, és rajta egy templomrom. Hirtelen nem is tudom, van-e még olyan megállója a MÁV-nak, ahol közvetlenül az állomással szemben akad ilyen kuriózum. (Jó, Kengyel is különleges, "neki" szélmalma van! ) Maga a megállóhely nem sokat mutat, ablakai bedeszkázva, lassan el is veszik a buja növényzetben. S bármennyire is szeretem a vasutat, nem ezért, hanem a templom miatt jöttem ide. Debreceni látogatásunk során, míg felségem ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Vonat Vasút Zelemér Bzmot 136 001 Zeleméri templomrom

2019. aug 09.

Bátorkő vára

írta: DDQ
Bátorkő vára

img_20190803_215832_388.jpg

Vannak helyek, melyek valamilyen megmagyarázhatatlan okból szinte mágnesként vonzzanak. Ilyen hely volt Bátorkő vára is (más néven Pusztapalota ), mely nem messze Várpalotától található. Korábban ismeretlen volt számomra, de amióta a feleségemtől kapott, falon díszelgő térképen láttam, érdekelni kezdett, főleg, mert sorra pipáljuk ki a már meglátogatott várakat, de Bátorkő mindezidáig jelzés nélkül maradt. Bár gyakran megakadt rajta a szemem, s párszor rá is kerestem a neten, mivel autóval nehezen megközelíthető, így halasztottuk a kirándulást.


De most, augusztus első hétvégéjén végre eljutottunk eme vadregényes helyre, s kipipálhattuk a térképen, nem mellesleg egy új élménnel gazdagodva.
De, kezdjük az elején! ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Várpalota Tés Pusztapalota Bátorkő Szélmalom