MENETSZÉL2016

"Indul a küszöbről az Út:ha nem vigyázok, elszelel. Felkötöm én is a sarút, gyerünk utána, menni kell... " (Tolkien)

2022. sze 15.

Slunj Rastoke

írta: DDQ
Slunj Rastoke

   psx_20220901_131335.jpg

Idénre terveztünk egy nagyobb kiruccanást külföldre. Nem mintha itthon elfogytak volna a látnivalók, vagy a felfedezendő vidékek. Egyszerűen csak szerettünk volna valami mást is látni, így mindkettőnk kedvencére, Horvátországra esett a választás. Terveztünk, szállást foglaltunk, és elkezdtük félretenni az útiköltség fedezetét. Az időpont is jó előre ki volt tűzve, augusztus végére.

De a sors közbeszólt, a nemzetközi és itthoni helyzet is csak egyre fokozódott, úgy ítéltük meg, hogy a pénznek lesz más helye hamarosan.

 „B” tervként azt gondoltuk ki, hogy kedvenc városunkban fogunk megszállni, s az egyik nap majd onnan kiruccanunk egy rövid látogatásra. Jöjjön hát a négy nap krónikája:
  1.jpg

 

1.Pécs

 Az ...

Tovább Szólj hozzá

utazás romok Pécs Mesztegnyő Almamellék Ófalu Cikó Sasrét Mausz kápolna Slunj Rastoke

2022. aug 14.

Sosem tudni, mibe botlasz...

írta: DDQ
Sosem tudni, mibe botlasz...

psx_20220102_121051.jpg

Egy hidroglóbusz a faluszélén

Utazásaink során sokszor találkozunk váratlanul valami érdekessel, meglepővel, amire amúgy nem számítunk. Most ezekről a találkozásokról készült képekből adok közre egy válogatást, kalandozásaink során ezeket is láttuk:

psx_20220416_184751.jpg

Egy épülő ház udvarán a X. kerületben ( Eredetileg tűzoltómúzeum de most nem hasonlít rá)

psx_20220416_184948.jpg

Egy X. kerületi ház érdekes homlokzata

psx_20220430_193826.jpg

Súr benzinkútja, ahol megállt az idő

psx_20220508_071734.jpg

A Káli medencében, romtemplom keresése közben akadtunk erre a néhai gépre

psx_20220511_194926.jpg

Budapest egyik külső kerületében pihenget

psx_20220527_152545.jpg

Néha a XV. kerületben is megfordul ilyen szépség

psx_20220605_074753.jpg

Bócsa, a HA-LIP

psx_20220108_184055.jpg

Bugyi határában egy Robur maradványa. Errefelé rengeteg ilyen van a földeken.

psx_20220108_185634.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

fotó válogatás Utazás

2022. júl 29.

Vlagyimirec és az elveszett múzeum II. rész

írta: DDQ
Vlagyimirec és az elveszett múzeum II. rész

Mezőgazdasági Szakmúzeum Gödöllő

 

imgp3975.jpg

Pár éve, Gyula környéki csavargásunk során rátaláltunk a Kétegyházán lévő Mezőgazdasági Múzeumra. Erről annak idején a " Vlagyimírec és az elveszett múzeum " posztban írtam is. Akkor abban a múzeumban a gondnokon és kettőnkön kívül senki sem volt. A hely hangulata olyan különleges , hogy máig emlékszem rá. Ott derült ki, hogy a szomszédságunkban, Gödöllőn található ennek a múzeumnak a párja. Mivel a mezőgazdaság iránti érdeklődésem továbbra sem csökkent, régóta terveztem a Gödöllői múzeum felkeresését.  Rövid szabadságom ideje alatt sirkeült időt szakítani rá, és létrejött a nagy találkozás. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum a Gödöllői egyetem területén található, ...

Tovább Szólj hozzá

Múzeum Rába Csepel Dutra Gödöllő gépmúzeum Le Robuster 40 Stock motoreke Fordson Lanz-Buldog Kétegyháza múzeum

2022. júl 10.

Zsörk, az elhagyott falu

írta: DDQ
Zsörk, az elhagyott falu

psx_20220430_194110.jpg

Zsörk felfedezését is terveztük már egy ideje, egyszer még próbát is tettünk a látogatással. Akkor Pápateszér felől indultunk neki, de az összevissza tekergő utak egy sűrű csalitosba vittek, amin nem tudtunk átkelni. Az igen régi település, amely már az 1200-as évek közepén létezett, majd a török korban elnéptelenedett, később egy ideig szőlő termesztés helyszíne volt. Állandó lakosai időközben elmaradoztak, földjeit a szomszédos település lakosai vették művelés alá.

A településre nem vezet köves út, még rendes földút se nagyon. Inkább csak a gazdák munkagépei által kitaposott nyomvonalak vezetnek arra.

20220430_134045.jpg

A legkönnyebben Bakonyszücs felől érhetjük el a néhai települést gyalog, vagy terepjáróval. De csak jó ...

Tovább Szólj hozzá

utazás vizimalom szellemfalu Csókakő Súr Pápateszér Zsörk Csárdapuszta Kossuth-kápolna Bakonyszücs

2022. jún 30.

Sopron az valami más...

írta: DDQ
Sopron az valami más...

psx_20220612_210737.jpg

Magyarországon rengeteg csodaszép város található, melyekből nagyon sokat felkerestünk már. Ezekből több is kedvencünkké vált, ahová többször is visszatértünk. Nagyon szeretjük Kőszeget, Tatát, Székesfehérvárt, Nyíregyházát, Szolnokot, Szegedet, Gyulát, Pápát, Veszprémet, Szekszárdot, Szigetvárat, Baját, Egert, Csongrádot, Szarvast, hogy csak párat emeljünk ki a sokból… Természetesen Pécs ezeken felül áll, érzelmi kötödés okán is, a legszeretettebb város nekem, nekünk. Mostani utazásunk során Sopron volt a cél, és a várost jobban megismerve, egy külön kategóriába került!

psx_20220612_205525.jpg

Sopronba belekóstoltunk már az évek során, hol csak egy rövidebb időre, hol munka okán ideutazva, de jártunk itt régebben külön - külön ...

Tovább Szólj hozzá

2022. jún 07.

Csővárig kalandoztunk

írta: DDQ
Csővárig kalandoztunk

psx_20220226_160832.jpg

 

Február utolsó hétvégjén igazán kellemes kiránduló idő volt, amit ki is használtunk. Nem sokkal korábban az interneten ráakadtam a Sződligeti horgásztóra,  igy el is indultunk felfedezni.

Sződligetre beérve, ha Budapest felől érkezünk, rögtön az elején le kell térni jobbra. Majd a táblákat figyelve, az erdősávon átvezető úton eljutunk a Sződrákosi-patak partján lévő kis parkolóba. Innen egy gyalogos híd vezet a túlpartra, ahol a bejáratot találjuk. Bár elsődlegesen horgászoknak kialakított területről van szó, be lehet menni csak úgy nézelődni, sétálni is. A kapuban elkérnek némi hozzájárulást, amit bőven megéri szerintem kifizetni. A zegzugos horgásztó partján kis kalyibák sorakoznak, mesebeli falucskát ...

Tovább Szólj hozzá

templom vác Utazás Csővár ÍPiufsicgh-Marx kastéy Sződliget horgász tó

2022. máj 17.

Kisköre és környéke

írta: DDQ
Kisköre és környéke

imgp1233.jpgKilátás a kilátó tetejéről

Tavaly november végén a jó időt kihasználva újra célba vettük Kiskörét, mert úgy gondoltuk, hogy egy kicsit alaposabban is felderítjük a környéket. Nem is terveztünk korábbi megállót, de Heves határában megállásra késztetett az úton átszálló füst és az útszéli bámészkodók látványa.

imgp1180.jpg

Egy elzárt pályán néhány lelkes drift kedvelő tartott edzést, némi gumifüstöléssel vegyítve. Pár leharcolt géppel és jobb állapotban lévő Ladával keringtek a pályán, sok tetszetős manővert végrehajtva. Mivel mind a ketten kedveljük az autósport ezen formáját, s nem is siettünk sehova, megálltunk nézelődni.

  imgp1164.jpg

imgp1148.jpg

Amikor elcsitultak az autósok, egyenesen a Tisza Tavi Hallépcsőhöz mentünk. Itt ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Kisköre Jóreménység-sziget Hallépcső Tisza Tavi Hallépcső Mezőtárkány Jóreménység Stég

2022. ápr 13.

Kastélyok, várak, templomok, szélmalmok

írta: DDQ
Kastélyok, várak, templomok, szélmalmok

imgp2633.jpg

Szélmalom Csárda

Eljött az első hosszú hétvége és újra útra keltünk. Erre az időszakra Gyulát szemeltük ki pihenésünk helyszínéül, valamint további utazásaink kiinduló pontjának. Gyulára harmadszor látogattunk el, s a korábbi tapasztalatok alapján úgy döntöttünk, visszatérünk még ide.  Korán útra keltünk, mert odafelé is szándékoztunk megnézni pár látnivalót. Kecskeméten felkerestük a Szélmalom Csárdát, itt volt az első pihenőnk. Innen tovább haladva kihasználtuk az új gyorsforgalmi út előnyeit, s legközelebb csak Kondoroson álltunk meg. Itt két kastélyt szemeltem ki, amiről úgy gondoltam érdemes lesz megnézni.

psx_20220314_072355.jpg

A Batthyány-Geist kastély kívül esik Kondoroson, és szabadon látogatható. A kastélykertben ...

Tovább Szólj hozzá

utazás Gyula Doboz Békéscsaba Kondoros Szanazug Szabadkígyós Batthyány-Geist kastély Fancsikapuszta Kőrösszegi vár Bakulya sori malom

2022. már 07.

Gerencsérvár, Cserépvár

írta: DDQ
Gerencsérvár, Cserépvár

imgp2419.jpg 

Gerencsérvár a pihenő felől

Sokszor barangoltunk már a Vértes csodálatos vidékén, legutóbb akkor bújtunk a rengeteg mélyére ezt megelőzően, amikor a Vértesszentkereszti Bencés Apátságot kerestük fel. Egészen mostanáig váratott magára, hogy az apátság szomszédságában lévő romokat felkeressük.

imgp2421.jpg

A várfal

Gerencsérvár annak ellenére nem kifejezetten látogatott hely, hogy autóval is könnyen megközelíthető. Az út a vár alatt fut, s a szélén megállva, szinte már ott is vagyunk. Találunk itt egy kis pihenőt padokkal, és egy információs táblát is a várról. A vár maradványa, amely inkább erősített lakótorony volt fénykorában, egy rövid kaptatót leküzdve elérhető. Sok nem maradt belőle, a falak töredékei és a ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Cserépváralja Cserépfalu Tibolddaróc Gerencsérvár

süti beállítások módosítása