2021. jan 11.

Manastir Grabovac

írta: DDQ
Manastir Grabovac

 

imgp0450.jpg

A 6-os főúton autózva párszor láttam Bonyhád közelében egy közúti jelzést, mely Grábóc felé látnivalót jelzett. Legutóbb, amikor Pécsről jöttünk haza, letértünk jobbra a nagy kereszteződésnél. Dombokon áthaladó, kanyargós út visz Grábóc felé, amely  ősszel különösen szép volt. A település egy dombok övezte völgy oldalaira kúszik fel, már messziről látszik fehér templomának tornya. De nem ez volt a célunk, hanem a szerb ortodox templom és kolostor.

20200905_134951.jpg

Mint később kiderült, már korábban volt itt bencés templom és zárda, de ennek csak romjai maradtak az erdőben. A szerbek a török időben menekültek ide, és telepedtek le. Később a törökök miatt ismét menekülésre került sor, és csak jóval később érkeztek  vissza a lakosok. A Rákóczi-szabadságharc után tértek vissza a szerzetesek is, s építettek új templomot.

imgp0452.jpg

A településen kanyargó út egészen a kolostor kapujáig visz, és  nyitva áll a látogatók előtt. Árnyas fák alatt egy parkoló van kialakítva, s vele szemben látható az épületcsoport. Amikor odaértünk, vakítóan sütött a nap, s szinte ragyogtak a szép épületek. A kolostorhoz egy a patakon átívelő kőhídon lehet átsétálni. Itt jobb oldalon van egy kútház, melyben hűsítő víz csörgedezik. Kicsit feljebb találhatjuk a templomot és vele szemben a kolostorépület van. Minden körbejárható, és a templom is nyitva, érdemes is megnézni, mert csodaszép. A hely nagyon csendes, nyugodt légkört áraszt, körben erdők, a völgy alján patak folyik.

20200905_134341.jpg

Az épületegyüttes nagyon fontos vallási központnak számított egykor, s volt egy nagyon híres lakója is.  A szófiai pátriárka tartózkodott itt száműzetése idején. A bolgár ortodox egyház fejét a szocializmus éveiben száműzték otthonából. Később a kolostor gazdát cserélt, de ma újra a szerb ortodox egyház tulajdona, s apácák otthona.

imgp0455.jpg

A környék további csavargásra csábít szépségével, de akár egy kis pihenés, elmélkedés célpontja is lehet. A településen van még egy kilátó is, valamint a szerb temető mögött a már említett romok. Ezeknek felkutatásába  már nem fogtunk bele, de majd ez lesz 2021. egyik új kalandja tavasszal.

 

psx_20210107_202035.jpg

psx_20210107_201944.jpg

psx_20210107_201820.jpg

 

 Szólj hozzá

Utazás Grábóc Manastir Grabovac