MENETSZÉL2016

"Indul a küszöbről az Út:ha nem vigyázok, elszelel. Felkötöm én is a sarút, gyerünk utána, menni kell... " (Tolkien)

2021. jan 20.

Évzáró utazás

írta: DDQ
Évzáró utazás

psx_20201229_191445.jpg

Szalonna temploma

2020. év vége felé még egy nagyobb kirándulást terveztünk. S véletlenül úgy sikerült, hogy szépen összefoglalta az egész éves utazásainkat. Került az útvonalba apátság, vízimalom, csodás templom, kastély, természeti szépség, karácsonyi díszkivilágítás. Majdnem minden, amiben évközben részünk volt.

psx_20210118_191506.jpg

Bélapátfalva


Igy december 29-én korán útnak is indultunk, s meg sem álltunk Bélapátfalváig. Jártunk már itt néhány éve, s nem olyan rég, áprilisban is. Tavasszal olyan sokan voltak, hogy az apátság közelébe sem jutottunk, így a sok évvel ezelőtti látogatást most terveztük megismételni. Az időpontválasztás megfelelő volt, mert nem volt tömeg. Ha pedig kevés a látogató, nagyon megnyugtató a ...

Tovább Szólj hozzá

Miskolc Utazás Aggtelek Dédestapolcsány Szalonna Szendrő Jósvafő Szinpetri Ragály Báhorváti

2021. jan 11.

Manastir Grabovac

írta: DDQ
Manastir Grabovac

 

imgp0450.jpg

A 6-os főúton autózva párszor láttam Bonyhád közelében egy közúti jelzést, mely Grábóc felé látnivalót jelzett. Legutóbb, amikor Pécsről jöttünk haza, letértünk jobbra a nagy kereszteződésnél. Dombokon áthaladó, kanyargós út visz Grábóc felé, amely  ősszel különösen szép volt. A település egy dombok övezte völgy oldalaira kúszik fel, már messziről látszik fehér templomának tornya. De nem ez volt a célunk, hanem a szerb ortodox templom és kolostor.

20200905_134951.jpg

Mint később kiderült, már korábban volt itt bencés templom és zárda, de ennek csak romjai maradtak az erdőben. A szerbek a török időben menekültek ide, és telepedtek le. Később a törökök miatt ismét menekülésre került sor, és csak jóval később ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Grábóc Manastir Grabovac

2020. dec 28.

5 évesek lettünk!

írta: DDQ
5 évesek lettünk!

psx_20200914_181548.jpg

Öt éves lett a blog, s ez egy internetes felület életében szerintem nagy idő. Az eltelt évek alatt nagyon sok élményben volt részünk, aminek csak egy része került fel ide. De nézzünk csak picit vissza, hogyan is indultunk.

Annak idején, erősen foglalkoztatott az a kérdés, hogyan lehet az internet segítségével pénzt keresni? Belevetettem magam a fellelhető anyagokba, kerestem, kutattam a neten az erről szóló írásokat. Mindent elolvastam, ami arról szólt, hogyan is megy ez. Azt is elolvastam, hogyan lehet sikeres és jó blogot írni. S még vagy ezernyi jó tanácsot, iránymutatást. Terveztem, álmodoztam, mennyi pénzt fogok keresni, mígnem felkértem a feleségem, hozzon létre egy oldalt.
S így történt, hogy 2015. decemberében, feleségem ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás

2020. dec 18.

Szenna

írta: DDQ
Szenna

psx_20201218_101847.jpg

Kaposvárról szinte egyenes út vezet Szennára, a Skanzenhez. A skanzen nagyon régóta szerepelt a felkeresni vágyott helyek listáján. Egészen pontosan azóta, mióta Rockenbauer Pál filmjükben bemutatta ezt a helyet.

psx_20201218_101938.jpg

A mindenki által ismert, s általam rajongásig szeretett sorozat irányított az országjárás felé. A Skanzen igazán különleges, ugyanis a falu közepén jött létre, megőrizve  Zselic kapujában lévő település egy eredeti részletét, melyet ide telepítettek át. Területileg a kisebb szabadtéri kiállítások közé tartozik, de ez semmit sem von le az értékéből. Sőt! Egy kellemes sétát tehetünk a régi falusi utcácskán, s minden portára benézhetünk, miközben időnként elcsalja szemünket a dombtetőn álló templom. ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Skanzen Múzeumfalu Szenna

2020. dec 07.

Őszi kalandozás

írta: DDQ
Őszi kalandozás

20200904_110823.jpg

Kaposvár gyönyörű színháza

Legutóbb ott hagytuk abba, hogy a Zselici Csühögővel zakatoltunk egy jót a mesés tájon, de előtte is történt néhány említésre méltó esemény. Kezdjük talán azzal, hogy barangolásaink kiinduló pontjául Gunarast választottuk, amire egy korábbi kirándulás során figyeltünk fel. A település maga csendes, jó pár nyaralóház, nagyobb szálló,  kemping található itt. Mi az egyik nagyobb szállodát választottuk pihenésünk színhelyéül, mely részben volt csak jó döntés. Az ellátás, a szobák, a közvetlen kapcsolat a fürdővel mind nagyszerű, viszont az, hogy a szemközti vendéglátóhelyen minden nap este tízig hangos retro zene szól, kissé fárasztó, és zavaró…

psx_20200903_194436.jpg

Gunarasi csónakázó tó


...

Tovább Szólj hozzá

Kaposvár Utazás Dombóvár Taszár Nagytatád

2020. nov 15.

Az 1. terminál

írta: DDQ
Az 1. terminál

psx_20201003_185534.jpg 

 Még a Malév korszakban volt szerencsém párszor megfordulni az akkor még üzemelő terminálban. Annak idején  a MOK-ban tanultunk, s imádtuk a repülést, ezért a reptéri mozgásunk nem csak a B porta és a buborékok között zajlott. Ha csak tehettük, és engedélyt kaptunk rá, rendszerint benéztünk a nyüzsgő utasforgalmi részekbe is. Voltunk toronylátogatáson, elvittek az irányítókhoz, valamint a starton is tevékenykedtünk. Aztán messzire kerültem a repüléstől, s csak elvétve jártam arra, majd a bezárása előtt a feleségemmel még épp be tudtunk nézni a teraszra.

psx_20201003_132242.jpg

A kifakult plakát régi utazások emlékét őrzi.

 Hosszú idő múltán, idén október elején újra beléphettem az évek óta használaton kívül álló épületbe. ...

Tovább Szólj hozzá

Ferihegy BudAirport 1-es terminál

2020. nov 01.

Almamellék

írta: DDQ
Almamellék

psx_20201027_170837.jpg

Legutóbbi hosszabb kiruccanásunk során Tolna – Somogy – Baranya megyék egymáshoz közel eső vidékein ismerkedtünk az országgal. Ennek a csodálatos kirándulásnak a közreadását az Almamelléki látogatással kezdjük.

psx_20201027_171616.jpg

Régóta szemezgettem már az itteni kisvasúttal, s nem utolsósorban a Zselic utánozhatatlan hangulatú tájával. Egy évvel korábban már előzetesen benéztünk Almamellékre, de akkor üzemszünet volt a vasúton. Most a csodás kora őszi időjárásban semmi akadálya nem volt a felfedezésnek. Bár korábban is kalandoztunk a Zselici tájakon, a mostani különleges élményt adott. Korán érkeztünk az állomásra, s míg az indulást vártuk, bőven volt időnk újra megnézni a már ismerős helyszínt. Az állomásépület szinte ...

Tovább Szólj hozzá

2020. okt 21.

Veteránok akcióban

írta: DDQ
Veteránok akcióban

  psx_20200920_120828.jpg

 Az elmúlt időszak nem kedvezett a rendezvényeknek. Sok elmaradt, vagy más időpontban került megrendezésre. Amit viszont megtartottak, igyekezett kárpótolni a régi gépek szerelmeseit. Ilyen jól sikerült rendezvény volt a Retró hétvége kedvenc tavunknál 2020 augusztusában. Megérte hajnalok hajnalán kelni, és megvárni míg megérkeztek a régi mozdonyok.
A gőzösöknek több fellépése is volt ezen kívül, hol szólóban, hol párban.A vén Nohabok dolgos hétköznapokat is töltöttek szerte az országban ,nem csak parádézásra futotta erejükből. 

 

Egy vonatos galéria :


Az autók szerelmesei is hozzájutottak némi kárpótláshoz. Mi a Hungarian Historic Adventure Trophy futamára csatlakoztunk rá, Szomor közelében kaptuk ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Veterán Szergej M61019 Ikarusz 55 424247 424009 Faros Ikarusz M61017

2020. okt 13.

Móri kiruccanás

írta: DDQ
Móri kiruccanás

psx_20201013_141425.jpg

A Lamberg-kastély

Kirándulásaink során sokat használtuk, használjuk a 81-es utat. S bár a Mórnál található benzinkutat is igénybe vettük pár pihenő alkalmával, a városba nem mentünk be. Visszagondolván, nem is tudom megmondani, hogy miért. Valahogy kimaradt, nem keltette fel az érdeklődésünket. A környéket alaposan bejártuk, hiszen számtalan látnivaló van erre. Egyik utunk során aztán - egy hirtelen ötlettől vezérelve – mégis betértünk Mórra. Csak egy kis kört tettünk, de ez a pár perc nagy hatással volt ránk. Mivel már hazafelé tartottunk, és későre járt, úgy beszéltük meg, hogy érdemes rászánni egy egész napot a város alaposabb megismerésére.

psx_20201013_141347.jpg
Idén nyáron, pontosan július elején aztán célba vettük Mórt. A ...

Tovább Szólj hozzá

Utazás Mór Lamberg-kastély

2020. okt 05.

Rákosrendező - rendeződés

írta: DDQ
Rákosrendező - rendeződés

1.jpg 

Rákosrendező pályaudvar egy igen különleges, nagy múltú és éppen átalakuló szeglete Budapestnek. Az egykor jelentős forgalommal bíró rendezőpályaudvar, a szállítási igények és a gazdasági helyzet változásával elvesztette jelentőségét. Épületei, környezete elhanyagolt lett, sajátos miliőt létrehozva. Az erősen pusztuló terület leginkább a csapdaként működő, hosszú percekig zárva tartott sorompóiról ismert. Nagyon éles a kontraszt, a távolban épülő új állatkerti épületek, a szemben épülő modern lakóház, és az állomás között.

2.jpg
Évekkel ezelőtt kinéztem párszor ide, de ritkán adódott valami érdekes, hosszabban időzni meg volt kedvem, arra várva, hátha kidugja valami az orrát a Füstiből. Igazán akkor kezdett ...

Tovább Szólj hozzá

vonat mozdony magánvasút Nohab Rákosrendező M61 020 Púpos M40 209 M40 219 Effishunter

süti beállítások módosítása